De senaste resetillbehören till din nästa resa

Det svaga surret från flygmotorerna vyssjar den ena till sömns medan det stör den andres nattsömn – och den tredje får inte en blund i ögonen, skrämd av bara tanken på att sitta instängd i en tryckkabin i timmar. Men oavsett om du har lätt eller svårt att somna så störs nästan alla flygpassagerare i större eller mindre grad av bullret i ett flygplan – från högljudda medpassagerare och gråtande barn till kabinbesättningens rumsterande i pentryt. Men, vi har goda nyheter. Det finns numera hjälpmedel som kan främja och förbättra din sömn ombord. Säkerligen kommer vissa av dem att få dina medpassagerare att dra på smilbandet. Men vad gör väl det – du kommer att sova sött, medan de fortfarande är vakna.

Ostrich Pillow
Det är vetenskapligt bevisat, att endast en kort tupplur (max 20 minuter) ökar produktiviteten med 30 procent. Detta faktum fick den schweiziska designbyrån Kawamura-Ganjavian att designa något som ger dig möjlighet att helt stänga ute din o    mgivning. Även på flyget.

Man måste vänja sig vid den märkliga designen, men kudden i sig är otroligt mjuk invändigt och skapar en mikromiljö i offentliga rum, som får dig att slappna av helt och hållet. Dra strutsen över huvudet och dröm sött eller vandra iväg i dina tankar under en tolv timmars flygtur. Kudden tillverkas för hand i Spanien och kostar ca 80 €.

FaceCradle
Direkt översatt: ansiktsvagga. Eller som The Wasington Post beskrev den: “the Swiss Army Knife of travel pillows” – resekuddens schweizerkniv.

Kärt barn har många namn – kudden är fantastisk. Den består av en ram med två kuddar, där  ramen kan fällas ut och låsas i den ideala sovpositionen. Ditt huvud stöttas på fyra olika sätt, vilket ger dig möjlighet att sova mer komfortabelt på ett flyg (läs: i economy class).

QuietComfort
På Newark Airport i New York står en automat med tech-produkter, som du kan behöva när du reser: iPods, minneskort och tillbehör. Den största bestsellern här är det ljudreducerande hörlurarna från  Bose: QuietComfort 35 (QC35). De är dyra, omkring 380 €, men imponerande. Med ett knapptryck försvinner allt oönskat buller, och du försvinner in i en annan värld. Detta beror på Bose’s ‘Acoustic Noise Canceling Technology’, som ständigt mäter, jämför och svarar på externt brus och därefter undertrycker det med sin unika teknologi.

QC35 är trådlösa, och i din vanliga miljö är det enkelt att ansluta till din smartphone eller dator via Bluetooth. Men på flyget – där ljudreducering är önskvärd, är en Bluetooth uppkoppling inte tillåten. Lyckligtvis medföljer en kabel anpassad för flygplan (tvåplugg) för detta speciella ändamål. För dig som inte kan eller vill sova men som gärna vill vara i din ”egen” värld. Batteritiden är hela 20 timmar. Hörlurarna kan köpas – utöver i Newarks automat – i olika webshops.

Re-Timer glasses
Oroa dig inte, även om dessa skyddsglasögon får dina medresenärer att skratt. Tänk bara att du liknar den holländska olympiska medaljören Maarten van der Weijden. Han använde nämligen Re-Timer till att förbättra sin simprestation. Men du kan även använda dem mot jetlag.

Glasögonen är baserade på forskning som utförs på det australiensiska Flinders University i Adelaide. De utsöndrar ett mjukt grönt ljus som påverkar din biologiska klocka som överarbetar när du reser över olika tidszoner.

Grönt ljus har en av de mest optimala våglängderna för att reglera kroppens produktion av sömnhormonet melatonin. På så sätt kan du återställa eller bryta kroppens biologiska klocka och därmed minska jetlagen till ett minimum. Som en extra bonus kan det gröna ljuset dessutom motverka sömnproblem och vinterdepression.

Med Re-Time online jetlag calculator kan du själv beräkna när du ska använda glasögonen i förhållande till reslängd och destination. Glasögonen är ergonomiskt utformade och ,‘one size fits all’ ramen säkrar att synfältet inte störs. Därför är det också lämpliga för lins- och glasögonanvändare. De kostar omkring 200 € och kan beställas i olika webshops.

Wrap-a-Nap

Frequent flyers har utan tvekan många gånger förkastat dussintals ögonmasker och kuddar och ansett

dem vara ineffektiva.  Eller så har de haft en favorit, som utgick ur sortimentet eller slutade produceras.

Bra och billiga exempel idag som kan nämnas är: Cabeau, Memory Soft Neck Pillow, The Midnight Magic Sleep Mask, Infinity Pillow och Trtl (uttalas som ‘turtle’). Så finns det Wrap-a-Nap – reskuddens Kinderegg. Så vitt vi vet finns det ingen annan  mask/kudde som kan användas på så många olika sätt. Du kan täcka ögonen och öronen med den och därmed skapa ett bärbart mörkt sovrum, som dämpar de flesta ljuden. Den kan även läggas runt nacken för optimalt stöd av huvud och nacke.

Kudden är framställd i fast, mjukt material och tillsammans med ett par bra hörlurar har du allt du behöver för en lång flygtur. Priset ligger runt 30 €.

Avainsanat: , ,